Parhaat motivaatiovinkit

Vuosi 2024 on täällä, ja sinulla saattaa olla joitakin kuntotavoitteita, jotka haluat saavuttaa vuoden aikana. Ehkä haluat laihtua, kasvattaa lihaksia, parantaa kestävyyttäsi tai vain tuntea itsesi terveemmäksi ja onnellisemmaksi. Olivatpa tavoitteesi mitkä tahansa, sinulla on oltava motivaatiota treenata.

Motivaatio on se liikkeellepaneva voima, joka saa sinut ryhtymään toimiin ja tavoittelemaan tavoitteitasi. Motivaatio voi tulla eri lähteistä, kuten henkilökohtaisista arvoistasi, visiostasi, tunteistasi tai ympäristöstäsi. 

Motivaatio ei kuitenkaan ole aina jatkuvaa tai helposti ylläpidettävissä. Joskus saatat tuntea olosi inspiroituneeksi ja energiseksi, ja joskus taas tylsistyneeksi ja lannistuneeksi.

Miten voit motivoitua ja pysyä motivoituneena treenaamaan ja saamaan paremman kropan vuodeksi 2024? Parhaat Treenit -eksperttimme ovat koonneet muutamia vinkkejä ja strategioita, jotka voivat auttaa sinua. Let’s do this!

Määrittele tavoitteesi ja isoin syy, miksi treenaat?

Ensimmäinen askel motivoitumiseen on selkeä ja konkreettinen tavoite, jonka haluat saavuttaa. Tavoitteen tulisi olla SMART, joka tarkoittaa Specific, Measurable, Achievable, Relevant, and Time-bound. Suomeksi nämä kohdat tarkoittavat: Luo tarkka tavoite, onko se mitattavissa, onko se mahdollista saavuttaa ja missä ajassa. 

Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit ”Haluan tulla kuntoon”, voisit sanoa ”Haluan laihtua 15 kiloa ja juosta 10 kilometrin juoksun kesäkuuhun 2024 mennessä”. SMART-tavoitteen asettaminen auttaa sinua seuraamaan edistymistäsi ja mittaamaan onnistumistasi.

Tavoite ei kuitenkaan riitä. Tarvitset myös vahvan syyn, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi. Miksi on tarkoituksesi ja tarkoituksesi tavoitteesi takana. Syyn pitäisi olla henkilökohtainen ja tunteisiin vetoava, ja sen pitäisi vastata kysymykseen: Miten tavoitteesi saavuttaminen hyödyttää elämääsi?

Syy voisi olla esimerkiksi: ”Haluan laihduttaa 15 kiloa ja juosta 10 kilometrin juoksun kesäkuuhun 2024 mennessä, koska haluan parantaa terveyttäni, lisätä itseluottamustani ja nauttia elämästä enemmän”. Vahva syy auttaa sinua pysymään keskittyneenä, sitoutuneena ja innostuneena.

Tee suunnitelma ja aikataulu 

Toinen askel motivoitumiseen on laatia suunnitelma ja aikataulu, jotka ohjaavat sinua saavuttamaan tavoitteesi. Suunnitelmassasi tulisi hahmotella ne vaiheet ja toimet, jotka sinun on toteutettava päästääksesi siitä, missä olet nyt, siihen, missä haluat olla. 

Suunnitelmasi tulisi sisältää myös resurssit ja työkalut, joita tarvitset harjoittelun tueksi, kuten laitteet, sovellukset, kirjat tai valmentajat. Suunnitelmasi tulisi olla realistinen ja joustava, ja sen tulisi sallia joitakin mukautuksia ja muutoksia matkan varrella.

Suunnitelmassasi tulisi määritellä, milloin ja kuinka usein harjoittelet ja työskentelet tavoitteesi eteen. Aikataulusi tulisi olla johdonmukainen ja sopiva, ja sen tulisi sopia elämäntyyliisi ja käytettävyyteesi. 

Aikataulusi tulisi sisältää myös joitakin lepo- ja palautumispäiviä sekä joitakin palkintoja ja kannustimia saavutuksistasi. Suunnitelma ja aikataulu auttavat sinua organisoimaan aikaasi ja resurssejasi sekä luomaan rutiinin ja tavan.

Motivaatiovinkit

Etsi inspiraation ja vastuun lähde

Kolmas askel motivoitumiseen on löytää inspiraation ja vastuun lähde, joka motivoi sinua harjoittelemaan ja saamaan paremman kropan vuodeksi 2024. Tsekkaa esim. tiimimme parhaat motivaatiovinkit.

Inspiraation ja vastuun lähde voi olla sisäinen tai ulkoinen, ja se voi olla mikä tahansa tai kuka tahansa, joka voi vaikuttaa käyttäytymiseesi ja asenteeseesi. 

Esimerkkejä inspiraation ja vastuun lähteistä ovat:

  • Sisäiset vastuun lähteet: sisäiset äänesi ja itsekeskustelusi, vakuuttelusi, visualisointisi, meditaatiosi, päiväkirjasi, kiitollisuutesi, arvosi, visiosi, tunteesi, intohimosi, ylpeytesi, uteliaisuutesi, haasteesi, kasvusi, oppimisesi, hauskuutesi, ilosi, tyytyväisyytesi, onnellisuutesi.
  • Ulkoiset vastuun lähteet: roolimallisi, mentorisi, valmentajasi, ystäväsi, perheesi, vertaisesi, kumppanisi, joukkuetoverisi, ryhmäsi, yhteisösi, sosiaalinen media, podcastisi, videosi, blogisi, kirjasi, aikakauslehtesi, musiikkisi, taiteesi, sitaattisi, tarinasi.

Etsi inspiraation ja vastuullisuuden lähde, joka vastaa sinua, ja käytä sitä motivaatiosi lisäämiseksi ja edistymisesi seuraamiseksi. Voit myös käyttää useita inspiraation ja vastuun lähteitä ja vaihtaa niiden välillä tarpeen mukaan.

Juhli voittoja ja ota opiksi tappioista

Neljäs askel motivoitumiseen on juhlia voittoja ja oppia tappioista. Voitot ovat virstanpylväitä ja saavutuksia, joita saavutat matkallasi kohti tavoitettasi. Voittosi voivat olla suuria tai pieniä, ja niitä voidaan mitata omilla standardeillasi tai ulkoisilla kriteereillä.

Voitot voivat olla mitä tahansa, mikä saa sinut tuntemaan itsesi ylpeäksi ja onnelliseksi, kuten kilon pudottaminen, kilometrin juokseminen tai harjoituksen suorittaminen. Voittojen juhliminen auttaa sinua tunnustamaan ponnistuksesi ja tuloksesi ja palkitsemaan itsesi kovasta työstäsi.

Tappiot ovat takaiskuja ja haasteita, joita kohtaat matkallasi kohti tavoitettasi. Tappiot voivat olla odotettuja tai odottamattomia, ja ne voivat johtua omista virheistäsi tai ulkoisista tekijöistä. 

Tappiot voivat olla mitä tahansa, mikä saa sinut tuntemaan olosi turhautuneeksi ja pettyneeksi, kuten kilon lihominen, lenkin väliin jättäminen tai treenin väliin jättäminen. Oppiminen tappioistasi auttaa sinua analysoimaan ongelmia ja ratkaisuja sekä parantamaan taitojasi ja strategioitasi.

Juhli voittojasi ja opi tappioistasi käyttämällä positiivista palautetta ja rakentavaa kritiikkiä. Käytä positiivista palautetta vahvuuksiesi ja onnistumisesi vahvistamiseen ja käytä rakentavaa kritiikkiä heikkouksiesi ja epäonnistumisesi korjaamiseen. 

Älä anna voittojesi tehdä itsetyytyväiseksi, äläkä anna tappioiden saada sinua luovuttamaan. Käytä niitä sen sijaan tilaisuuksina kasvaa ja edistyä.

Nauti prosessista ja lopputuloksesta

Viides ja viimeinen askel motivoitumiseen on nauttia prosessista ja lopputuloksesta. Prosessi on matka, jonka teet saavuttaaksesi tavoitteesi. Prosessissa harjoittelet, opit, kehityt ja pidät hauskaa. 

Prosessissa koet ylä- ja alamäet, ilot ja surut, voitot ja kamppailut. Prosessissa löydät itsesi ja potentiaalisi. Prosessista nauttiminen auttaa sinua arvostamaan tavoitteesi arvoa ja merkitystä ja ottamaan kaiken irti kokemuksestasi.

Lopputulos on tulos, jonka saat, kun saavutat tavoitteesi. Lopputulos on se, kun näet, tunnet ja juhlistat sitä eroa, jonka tavoitteesi on saanut aikaan elämässäsi. Lopputulos on se, jossa niität harjoittelusi palkintoja ja hyötyjä, kuten parantunutta terveyttä, lisääntynyttä itseluottamusta ja lisääntynyttä onnellisuutta. 

Lopputulos on se, että inspiroit itseäsi ja muita tavoittelemaan omia tavoitteitaan. Tuloksesta nauttiminen auttaa sinua nauttimaan tavoitteesi vaikutuksesta ja merkityksestä ja ottamaan kaiken irti saavutuksestasi.

Nauti prosessista ja lopputuloksesta olemalla läsnä ja olemalla tietoinen. Ole läsnä ja ole tietoinen teoistasi ja reaktioistasi, ajatuksistasi ja tunteistasi. Ole läsnä ja ole tietoinen ympäristöstäsi, haasteistasi ja mahdollisuuksistasi, tuestasi ja palautteestasi.

Parhaat Treenit – asiantuntijan yhteenveto

Motivoituminen harjoittelemaan ja parantamaan kehoasi vuotta 2024 varten ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Seuraamalla näitä vinkkejä ja strategioita voit löytää tarvitsemasi motivaation aloittaa ja jatkaa kuntomatkasi. 

Muista, että motivaatio ei ole jotain, mitä sinulla on tai ei ole, vaan se on jotain, jonka luot ja ylläpidät.

Muista edistyksesi ja suorituksesi, saavutuksesi ja epäonnistumisesi, vahvuutesi ja heikkoutesi. Ole läsnä ja muista tarkoituksesi ja päämääräsi, visiosi ja arvosi, intohimosi ja ilosi.

Joten, mitä sinä odotat? Motivoidu ja lähde liikkeelle, ja valmistaudu rokkaamaan kehoasi vuonna 2024!

Lue myös Parhaat treenivaatteet