Lisäravinteet

Ravintolisät on tarkoitettu pääasiallisesti terveen ruokavalion täydentämiseksi, sekä urheilijoille, jotka haluavat kehittyä haluamallaan osa-alueella. Ravintolisät sisältävät pääasiallisesti samoja ravintoaineita kuin tavallinen ruoka, mutta suurempina pitoisuuksina. Löydä sinulle sopiva lisäravinnetukku ja parhaat lisäravinteet tarpeisiisi alta!

Parhaat lisäravinteet netissä

Parhaiden lisäravinteiden valinta riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tavoitteista. Lisäravinteita voi ostaa monista eri verkkokaupoista ja myymälöistä. On tärkeää hankkia lisäravinteita luotettavilta ja tunnetuilta myyjiltä. Tässä on joitakin suosittuja lisäravinteita, jotka voivat olla saatavilla monista verkkokaupoista:

 1. Proteiinijauhe: Suosittu lisäravinne lihaskasvun ja palautumisen tueksi. Proteiinijauhetta on saatavilla eri makuina ja koostumuksina.

 2. BCAA-aminohapot: BCAA-täydennys auttaa vähentämään lihasten väsymistä ja tukemaan palautumista.

 3. Kreatiini: Kreatiini lisää voimaa ja suorituskykyä voimaharjoittelussa.

 4. Omega-3-rasvahapot: Omega-3-lisäravinne voi tukea sydämen terveyttä ja tulehdusten vähentämistä.

 5. Vitamiinit ja hivenaineet: Monivitamiinit ja hivenaineiden lisäravinteet voivat täydentää ruokavaliota ja varmistaa riittävän ravintoaineiden saannin.

 6. Kollageeni: Kollageenilisäravinteet voivat edistää ihon, hiusten ja nivelten terveyttä.

 7. Kofeiini: Kofeiinilisäravinne voi parantaa suorituskykyä ja lisätä vireyttä.

 8. Glutamiini: Glutamiinilisäravinne voi edistää lihasten palautumista ja immuunijärjestelmän toimintaa.

Muista keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen uusien lisäravinteiden lisäämistä ruokavalioon varmistaaksesi, että ne sopivat sinulle ja tukemaan tavoitteitasi. Suositeltava annostus ja käyttöohjeet vaihtelevat lisäravinteittain, joten noudattamalla niitä voit hyötyä niiden eduista turvallisesti.

Paras ruokaohjelma treenaajalle

Teho- sekä voimalajeihin suositeltavia lisäravinteita ovat vireyttä lisäävä kofeiini, elimistön happamuutta vähentävä beeta-alaniini ja natriumbikarbonaatti sekä voimantuottoa ja nesteen sitomista elimistöön edistävä kreatiini. Erityisesti kestävyysurheiluun soveltuva lisäravinne on nitraatti, joka laajentaa verisuonia ja tätä myöten parantaa suorituskykyä.

Ruokaohjelmissa keskitytään toki muuhunkin kuin vain lisäravinteisiin. Alla näet valikoiman erilaisista ruokaohjelmista netissä, jotka sopivat erityisen hyvin treenaajalle. Valitse ohjelma ja hyvä treeniruoka on askeleen lähempänä!

FitNet / Linda Manuella

FIT WITH DIET
39 €
 • Pudota painoasi ilman liikuntaa
 • Helpot ohjeet 6 viikon ajalle
 • Normaali / glut. / maidoton ruokavalio

Natural Goods Company

Ravintoterapeutti Annika Havaste
70 €
 • Auttaa ymmärtämään suoliston merkitystä
 • Sisältää useita reseptejä
 • Moniulotteiset vaikutukset

FITFARM

Monipuoliset ruokavaliot
alk. 59 €
 • laadukkaat verkkovalmennukset
 • Koti- ja salitreenit
 • Ruokaohjelmat

Paras mahdollinen treeni, hyvä treeniruoka, riittävä lepo ja aivan takuulla parempi mieli! Lisäämme listalle uusia ohjelmia sitä mukaa, kun niitä käsiimme saamme.

Mikä on ravintolisä?

Hyvä ruokaohjelma treenaajalle on siis tärkeää, mutta niin voivat olla sopivat lisäravinteetkin. Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka ulkomuodoltaan muistuttavat usein lääkkeitä. Niitä löytyy tabletteina, kapseleina, jauheina sekä liuoksina, ja niitä on tarkoitus nauttia pieninä mitattuina annoksina.

Ravintolisillä on usein positiivinen fysiologinen tai ravitsemuksellinen vaikutus, minkä vuoksi laadukas ruokaohjelma treenaajalle usein sisältää niitä. Edes parhaat lisäravinteet eivät kuitenkaan korvaa energiaa sekä ravintoaineita, jotka saadaan normaalista ruuasta.

Esimerkkejä yleisistä ravintolisistä on kuidun-, rasvahappojen, kivennäisaineiden sekä vitamiinien saantia edesauttavat valmisteet.

Energiaravintolisät

Proteiini- sekä hiilihydraattivalmisteet ovat energiaa nostavia ravintolisäaineksia. Riittävä määrä hiilihydraatteja pidentää suorituskykyä sekä edesauttaa palautumisessa.

Esimerkiksi monet urheilujuomat sisältävät hiilihydraatteja, joita käytetään varmistamaan riittävä hiilihydraattien saanti suorituksen aikana. Proteiini sen sijaan auttaa positiivisesti lihaskasvuun, ja tästä syystä sitä suositaankin erityisesti voimaharjoittelussa.

Vitamiinit 

Vitamiinit ovat kivennäisaineita, jotka auttavat sekä edistävät kasvua, kehitystä ja terveyden ylläpitoa. Ne ovat siis meille täysin  välttämättömiä.

Vesiliukoiset vitamiinit, kuten B- ja C-vitamiini poistuvat virtsan mukana, mikä tarkoittaa sitä, että elimistö ei varastoi niitä.Rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A-, D-, E- sekä K-vitamiinit sen sijaan varastoituvat maksaan, josta elimistö ottaa ne käyttöön mahdollisen vitamiinin puutteen ilmaantuessa.

Jokaiselle vitamiinille on oma merkityksensä ihmisen kehossa ja useimmista niistä on hyötyä moneen eri osa-alueeseen. A-vitamiini edesauttaa kasvavien solujen kasvua ja erilaistumista.  Näin ollen se edesauttaa ihon sekä limakalvojen kehittymistä sekä muodostumista, edistäen lisäksi luuston kasvua. A-vitamiinilla on todettu olevan vaikutusta myös hämäränäköön sekä normaalin immuunivasteen kehittymiseen. 

Toisena esimerkkinä on E-vitamiini, jolla on tärkeä merkitys lihaksissa tapahtuvassa soluhengityksessä. E-vitamiini siis lisää lihasvoimaa sekä kestävyyttä, koska lihakset sekä niihin liittyvät hermot toimivat vähemmällä hapella. Toinen vitamiini, joka on hyvä lisätä urheilijan ruokavalioon on B-vitamiini. Se vaikuttaa jaksamiseen sekä mielialaan, koska sillä on tärkeä rooli energia aineenvaihdunnassa. Nämä molemmat ovat siis tärkeitä vitamiineja urheilijoille ja löytyvät helposti esimerkiksi esittelemiltämme lisäravinnetukku -sivuilta.

Kivennäisaineet 

Kivennäisaineet ovat myös ravinnosta saatavia aineita, jotka ovat tarpeellisia elimistön toiminnan ylläpitämiselle. Kivennäisaineet luokitellaan myös kahteen eri ryhmään, jotka ovat makro- sekä mikro kivennäisaineet. Kalsium, magnesium, natrium ja kalium ovat makrokivennäisaineita ja niiden päivittäinen tarve on yli 100 mg. Mikrokivennäisaineet ovat sellaisia hivenaineita, joiden päivittäinen tarve on pieni, joihin luokitellaan muun muassa kromi, mangaani, rauta ja seleeni.

Suositeltavat ravintolisät Suomessa

Talvella suomalaisten D-vitamiinin saanti voi jäädä hyvinkin vähäiseksi. Siksi sitä suositellaankin lisättäväksi talven ajaksi osaksi säännöllistä ruokavaliota. Se onkin ainut ravintolisä, jolle on annettu käyttösuositukset erityisesti eri väestöryhmille. Lapsille suositellaan D-vitamiinin ympärivuotista käyttöä. Sama koskee myös vanhempia, raskaana olevia sekä imettäviä äitejä: D-vitamiinia kannattaa lisätä ruokavalioon.

D-vitamiinia saat muun muassa maitotuotteista sekä kalasta, ja jos ruokavaliosta puuttuu D-vitamiinia sisältäviä tuotteita on suositeltavaa lisätä se syötäväksi lisäravinteina. Myös esimerkiksi vegaaniin ruokavalioon kannattaa lisätä B-12 vitamiinia sekä jodia. Loistava ja luotettava tapa löytää itsellesi sopivat sekä parhaat lisäravinteet, tai muuten vain saavuttaa tasapainoinen ruokavalio, on keskustella asiasta ravintoterapeutin kanssa. Myös suosittelemamme ruokaohjelmat ovat ammattilaisten laatimia.

Kivennäisaineiden ja
vitamiinien liika käyttö

Pelkästään ruokaa syömällä ei ole vaaraa saada liika annostusta vitamiineista tai kivennäisaineista, mutta sellaisten lisäravinteiden tai elintarvikkeiden, joihin on erikseen lisätty lisäravinteita, kanssa kannattaa olla tarkka. Myös yhdistettäessä monta erilaista ravintolisää keskenään on syytä olla tarkkana, sillä eri valmisteet voivat sisältää samoja aineita.

Yksi riski yksittäisen ravintoaineen runsaan saannin kanssa on se, että se voi kumota tai heikentää toisen ravintoaineen imeytymisen elimistöön. Tämän vuoksi tietyt monivitamiinivalmisteet ovat turvallinen valinta, joihin kannattaa myös tutustua ennen lopullista ostopäätöstä.

Käytä lisäravinteita oikein

Vaikka ravintolisät ovatkin elintarvikkeita, niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Jokainen luotettava lisäravinnetukku myy ravinteita, joiden mukana tulee annosteluohje. Sen kannssa ei koskaan kannata alkaa sooloilemaan. Sopiva annostelu riippuu usein henkilöstä sekä hänen painostaan.

Ruokavirasto suosittelee, että lisäravinteiden soveltuvuus lapsille tarkistetaan aina erikseen terveyden ammattilaisilta. Älä siis anna lapsellesi lisäravinteita omin päin, sillä lapset reagoivat tuotteisiin eri tavalla kuin aikuiset.

Monien lisäravinteiden pitkäaikaisvaikutuksia ei ole tutkittu, ja tästä syystä turvallisinta on nauttia niitä ainoastaan kuureina, lukuunottamatta vitamiineja, rasvahappoja sekä kivennäisaineita.

Lainsäädäntö

Ravintolisät luokitellaan koostumukseltaan elintarvikkeisiin, ja tästä syystä niitä säätelee elintarvikelaki. Ravintolisiä tutkitaan jatkuvasti ja niiden vaikutusten on todettu olevan yleisesti hyvin vähäistä, etenkin tiettyjen lisien kohdalla. Tämän vuoksi  ravintolisien mainontaa on aloitettu rajoittamaan. Mainonnassa on siis tärkeää ottaa huomioon, että vain lääkkeille sallitaan hoitavien, ehkäisevien sekä parantavien ominaisuuksien väitteitä. Kyseisiä väitteitä ei myöskään hyväksytä elintarvikkeiden esillepanossa tai pakkausmerkinnöissä.

Lisäravinteita myyvä lisäravinnetukku vastaa aina itse lisäravinteiden turvallisuudesta, sekä tuotteesta annettavista riittävistä ja oikeista tiedoista. Lisäravinteiden tulee tuotteina olla turvallisia, niillä tulee olla käyttöhistoriaa, eivätkä niiden sisältämät aineet saa tehdä niistä lääkettä. Yritys siis omavalvonnallaan sekä mahdollisin tutkimuksin varmistaa, että tuotteen koostumus on sama kuin pakkausmerkinnöissä. Yrityksiä taas valvoo kunnalliset elintarvikevalvontavirastot, jotka varmisavat sen, että omavalvonta toteutuu.

Jokainen sivustoltamme löytämäsi lisäravinnetukku on paikka, josta voit löytää laadukkaita lisäravinteita. Ruokaohjelma treenaajalle voi usein sisältää erilaisia ravintolisiä lajista sekä tavoitteesta riippuen. Ravintolisien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka sekä maltillinen, ja jos mahdollista tarkistaa niiden tarpeellisuus oman lääkärin tai ravintoterapeutin kanssa. 

Tässä tekstissä on käytetty lähteinä:

Aittola. K. 24.3.2019. Nutrinet. Ravintolisät – terveydelle välttämättömiä? Viitattu 15.6.2020. Saatavilla: https://www.nutrinet.fi/ravintolisat/.

Fimea. 2020. Lääkeet ja ravintolisät. Viitattu 15.6.2020. Saatavilla: https://www.fimea.fi/vaestolle/laakkeiden_oikea_kaytto/laakkeet_ja_ravintolisat.

Nettiapteekki. 2020. Vitamiinit, maitohappobakteerit ja muut ravintolisät. Viitattu 15.6.2020. Saatavilla: https://www.nettiapteekki.fi/tuotteet/359/vitamiinit-maitohappobakteerit-ja-muut-ravintolisat/.

Ruokavitasto. 2020. Ravintolisien lainsäädäntö. Viitattu 15.6.2020. Saatavilla: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikeryhmat/ravintolisat/lainsaadanto/.

Terveurheilija. 2020. Ravintolisät. Viitattu 15.6.2020. Saatavilla: https://terveurheilija.fi/urheilijan-ravitsemus/ravintolisat/.