Parhaat vaatteet treeniin

Treenatessa vaatteilla voi olla suurempi merkitys kuin hoksaa ajatellakaan. Nykyään puettava teknologia on kehittynyt niin pitkälle, että parhaat treenivaatteet voivat tukea treeniä jopa parantamalla suoritusta ja estämällä loukkaantumisilta. Mutta mistä laadukkaita treenivaatteita voi ostaa?

Löydä parhaat treenivaatteet

Parhaat treenivaatteet ovat mukavat, hengittävät ja suorituskykyä tukevat. Hyvät treenivaatteet pitävät sinut viileänä ja kuivana harjoituksen aikana. Ne ovat usein valmistettu teknisistä materiaaleista, kuten hengittävästä polyesterista, ja niissä voi olla kosteutta siirtäviä ominaisuuksia.

Tärkeää on myös, että vaatteet istuvat hyvin ja antavat liikkumavaraa. Suosittuja treenivaatteita ovat esimerkiksi hengittävät treenipaidat, kompressiohousut, tekniset urheiluliivit ja hyvin pehmustetut treenikengät. Valitse vaatteet, jotka sopivat treenimuotoosi ja yksilöllisiin tarpeisiisi, jotta voit treenata mukavasti ja tehokkaasti.

Parhaat vaatteet treenaamiseen

Tärkeimpiä ominaisuuksia treenivaatteissa ovat mukavuus, liikkuvuus, hengittävyys sekä kosteuden siirtokyky. Valitsemalla oikeat treenivaatteet oikeisiin aktiviteetteihin voi keskittyä täysin olennaiseen eli itse lajiin. Useimmat urheilulajit voivat vaatia jopa intensiivistä liikkuvuutta, ja jotta epämukavuuden tunteelta sekä hiertymiltä vältytään on valittava liikkeeseen sopiva materiaali. Kannattaa siis välttää kankaita kuten spandex – se kun rajoittaa liikkuvuutta – ja valita ennemmin jokin pehmeämpi sekä joustavampi materiaali. (Canterbyrnz 2018)

Istuvuus on erityisen tärkeä tietyissä lajeissa. Esimerkiksi pyöräilyssä on hyvä miettiä takin mallia, jotta se ei noustessa jää kiinni pyörän penkkiin ja pyöräily asennossa suojaa alaselän. Kun taas salitreenissä istuvuudella ei ole niin suurta merkitystä. Toiset tykkäävät käyttää löysempiä malleja, kun taas toiset valitsevat tyköistuvan vaihtoehdon. (Canterbyrnz)

On suotavaa panostaa kerroksiin, erityisesti Suomen vaihtelevassa ilmastossa. Monesti pukeutumisen saattaa yli- tai aliarvioida lenkille lähtiessä, jolloin useat kerrokset mahdollistavat oikean lämpötilan saavuttamisen. Treenatessa usein myös hikoilee runsaasti, jolloin kosteudensiirtokyky materiaalissa tulee tarpeeseen helpottaakseen nestehukkaa sekä epämukavuuden tunteen välttämiseksi. Luonnonmateriaaleista bambu sekä villa luonnostaan hylkivät kosteutta, kun taas synteettisistä materiaaleista parhaiten hylkiviä materiaaleja ovat nylon, polyesteri sekä lycra. (Canterbyrnz)

Materiaalit
ja teknologia

Puuvilla on luonnonkuitu, joka hengittää hyvin ja sopii parhaiten kevyempään treeniin. Se on hyvä valinta esimerkiksi joogan ja pilateksen kaltaisiin treeneihin. Yksi puuvillan hyvistä ominaisuuksista on, että se pitää hienhajun hyvin poissa. Puuvilla kuitenkin imee kosteutta itseensä ja on hitaasti kuivuva materiaali, eikä tämän vuoksi ole paras vaihtoehto hikisempään urheiluun. Puuvilla trikoisiin on usein yhdistetty hieman elastaania tuomaan kankaaseen joustoa. (Canterbyrnz)

Parhaat treenivaatteet hikiseen urheiluun on yleisesti valmistettu keinokuiduista nylonista tai polyesteristä. Nylon on yksi yleisimmin nykypäivän urheiluvaatteissa käytetty materiaali, ja ihan syystä. Siinä on monta hyvää urheilua helpottavaa ominaisuutta, kuten hengittävyys, joustavuus ja se, että nylon kuivuu nopeasti. Se sopii hyvin myös ulkona treenaamiseen sekä intensiiviseen harjoitteluun, koska se edesauttaa kosteuden siirtoa iholta. Polyester on nylonin kaltainen materiaali, joka ei kuitenkaan kuivu niin nopeasti. Sen ominaisuuksia ovat kestävyys, hengittävyys, keveys ja kosteuden siirtyvyys, eikä se rypisty helposti. (Canterbyrnz)

Polypropeeni on polyesterin tavoin valmistettu muovista ja tämän vuoksi sopii parhaiten urheilu takkeihin. Muovi tekee materiaalista vettä hylkivän, ja näin myös sateisiin treeneihin sopivan. Spandex eli lycra on myös keino kuituihin lukeutuva materiaali. Sen venyvyyden sekä istuvuuden vuoksi sitä käytetään uima- sekä pyöräily vaatteissa, ja erityisesti kompressio tuotteissa. (Canterbyrnz)

Urheiluvaatteissa käytetään usein erilaisia urheilusuoritusta edesauttavaa tekniikkaa. Yksi niistä on kompressio, joita nähdään usein sukissa, säärystimissä sekä housuissa. Nykyään kompressio tekstiilejä käytetään lähes kaikissa lajeissa, koska se auttaa usein positiivisesti suorituksessa sekä siitä palautumisessa. Kompressiovaatteen ansiosta kudosten mekaaninen ulkoinen paine tehostuu, jonka seurauksena myös laskimo- ja lymfakierto tehostuu.

Näin lihasten hapensaanti paranee ja epäpuhtauksien poistuminen lihaksista nopeutuu. Kompressiovaatteita voi käyttää myös töissä sekä matkustaessa, ja jopa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kompressiopaine ilmoitetaan elohopeamillimetri yksiköllä. (kompressiomyynti)

Urheilukengät

Vääränlaisilla kengillä treenaaminen voi vähentää treenin tehoa ja aiheuttaa loukkaantumisia. Juoksukengät eivät siis ole paras vaihtoehto salille, vaan sinne kannattaa hankkia kengät joissa jalan asento on oikeassa kulmassa nimenomaan salilla tehtäviin liikkeisiin. (Real Simple 2019)

Juoksukenkiä valitessa on tärkeää miettiä jalan pronaatiota, jolla tarkoitetaan sitä kuinka paljon jalkasi kiertyy sisään askeltaessa. Muita tärkeitä tekijöitä, joita kannattaa pitää mielessä lenkkikenkiä valitessa ovat muun muassa kenkien istuvuus, juoksutausta ja tavoitteet, juoksutekniikka sekä nykyiset tai aikaisemmat vammat. On hyvä muistaa, että esimerkiksi asfalttijuoksuun tarkoitetut kengät ovat hieman erilaiset kuin maastojuoksussa. (XXL)

Tunnettuja treenivaate Brändejä

Monet voivat sanoa, että parhaat treenivaatteet ovat tunnetuilta sekä jo pitkään markkinoilla olleilta brändeiltä, kuten Adidas sekä Nike. Ne lukeutuvat suosituimpiin urheilubrändeihin ja syystä, koska heillä on pitkän historiansa vuoksi ollut aikaa kehittää tuotteitaan uusimpien teknologioiden sekä materiaalien mukana. Patagonia on toiminut urheilu- ja retkeilyvaatteiden valmistajana pitkään, mutta on nostanut suosiotaan viime vuosina. Suuri osa brändin tuotteista on myös valmistettu kierrätetyistä sekä ekologisista materiaaleista. (Business Insider 2020)

Muita suosittuja treenivaate brändejä ovat muun muassa Under Armour, Röhnisch, Reebok ja Puma. Suomalaisia merkkejä ovat esimerkiksi Halti, Luhta sekä Karhu. (XXL)

Parhaat treenivaatteet voivat usein olla hinnakkaampia, jos ne sisältävät teknologiaa ja laadukkaita materiaaleja. Useimmista suosituista brändeistä löytyy kuitenkin tuotteita useista eri hinta luokista. Suurimmaksi osaksi brändit teettävät tuotteensa muualla kuin kotimaassa. Monien brändien nettisivuilta löytyy tietoja heidän käyttämistään tehtaistaan sekä valmistusmaista, koska brändeille läpinäkyvyydestä on tullut tärkeä arvo.

Kotimaisuuden tunnusmerkki on avainlipputunnus, joka myönnetään tuotteille joiden kotimaisuus on vähintään 50%. Tämä ei kuitenkaan takaa, että tuote olisi valmistettu Suomessa, ja hyvin usein treenivaatteiden kankaat tulevat ulkomailta. (Me Naiset 2015)

Treenivaatteita ostaessa kannattaa ottaa huomioon laji joihin niitä on hankkimassa, ja sen kautta valita oikea materiaali sekä istuvuus. Muutamalla hyvällä hankinnalla pääsee jo pitkälle perusurheilussa. Jos haluaa varmistaa kaupassa sen, mitkä olisivat parhaat treenivaatteet juuri omaan käyttöön, urheiluliikkeiden myyjiltä saa yleensä ammattimaista apua. 

Tässä artikkelissa lähteinä on käytetty näitä julkaisuja:

https://www.canterburynz.com.au/complete-guide-training-workout-gear/
https://www.kompressiomyynti.fi/page/25/kompressio-info
https://www.realsimple.com/beauty-fashion/shoes-accessories/shoes/athletic-shoes
https://www.xxl.fi/vinkit-ja-neuvot/kengat/kuinka-valita-oikeat-juoksukengat
https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/etsitko-kotimaisia-treenivaatteita-nain-loydat-ne